Każdy Polak lubi mleko oraz mięso. Wyrośliśmy na tym jedzeniu. Wydaje się ono być częścią naszej tradycji.
Najlepszy gulasz robi się na wołowinie.

Źródło: http://www.flickr.com
Jest również masa innych dań z tym mięsem, które na stałe weszły w kanon naszej kuchni. Dodatkowo liczna część polskich dań robi się z mleka czy śmietany. Ma to swój początek w tym, że polska kultura oparta jest na hodowli krów oraz mleku, które uzyskujemy. Kiedyś każdy szanujący się rolnik posiadał co najmniej kilka krów. Część mleka zostawiał sobie, a resztę sprzedawał do skupu. Współcześnie większość rolników się specjalizuje. Ci, którzy postawili na hodowlę krów, mieli możliwość, by pójść dwoma ścieżkami. Pierwsza to hodowla (sprawdź także: separator gnojowicy) nastawiona wyłącznie na mleko, a druga na ubój. WóWCzas hoduje się raczej młode, ponieważ ich mięso jest lepsze. Krowa wydaje się być bardzo dochodowym interesem. Niedużo jej trzeba do szczęścia oprócz świeżej trawy na łące i dobrej karmy. Oczywiście musi mieć też wysprzątaną oborę oraz regularne pory dojenia. Hodowanie dosyć dużego stada wydaje się być dobrym biznesem. Trzeba wtedy zainwestować w automatyzację naszej opory. Powinniśmy podumać o dojarkach i systemie, który będzie według wytycznych karmił nasze zwierzaki.
Owszem, tego typu osprzęt dosyć dużo kosztuje, ale zawsze możemy liczyć na różne dotacje z urzędu czy Unii Europejskiej. Najważniejsze jest to, aby rozsądnie stworzyć biznesplan i określić swoje priorytety. Przy wyborze gatunku trzeba się kierować informacjami o ich tendencjach do chorowania czy wytrzymałości na mróz.